Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ιωάννινα 14.07.2009
ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αριθμ. Πρωτ.: 346
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΝΗΣΩΝ
ΠΡΟΣ : Μ.Μ.Ε.
ΚΟΡΑΗ 4 - 454 44 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
ΤΗΛ: 2651 0 21927 - 31427 FAX: 2651 0 31427
E-mail : geoteeip@otenet.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ


Με αφορμή τις αντιδράσεις, τις διαμαρτυρίες και τα αναφερόμενα στον τοπικό τύπο για τις παρεμβάσεις στη Νήσο Ιωαννίνων, στην πρόσφατη συνεδρίαση της η Δ.Ε. του Παραρτήματος Ηπείρου & Νήσων του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ασχολήθηκε με το θέμα και κατέληξε στα ακόλουθα:
Για μια ακόμη φορά ένα έργο ανάδειξης, ανάπλασης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, έγινε αφορμή για δυσμενή σχόλια, αντιδράσεις και έριδες. Για μια ακόμη φορά θριάμβευσε η προχειρότητα που κυριαρχεί στην εκτέλεση των δημόσιων και λοιπών έργων η οποία συνήθως χαρακτηρίζεται από μια βάναυση επίδραση στο φυσικό περιβάλλον και την αισθητική. Ενδεχόμενα και στην ποιότητα ή την αποτελεσματικότητα του ίδιου του έργου. Ωστόσο κάποτε όλα αυτά θα πρέπει να τελειώνουν και ο καθένας εμπλεκόμενος υπό οιονδήποτε ρόλο φορέας (μελετητές, ελεγκτικοί μηχανισμοί δημοσίου συμφέροντος, κατασκευαστές κ.λ.π.), θα πρέπει να συμμορφώνεται στους κανόνες ορθής πρακτικής και στα όσα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία ή τους εγκεκριμένους όρους οποιασδήποτε δραστηριότητας. Πρέπει κάποια στιγμή όλοι να αντιληφθούμε ότι προηγείται η πρόληψη και ακολουθεί η εκ των υστέρων αρμόδια παρέμβαση, προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε παράληψη ή δυσμενής επίδραση.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση οι ευθύνες επιμερίζονται σε περισσότερους και είναι απόρροια της επικρατούσας νοσηρής αντίληψης ότι ο καθένας μπορεί να πράττει κατά το δοκούν υπό το καθεστώς μιας αβάσταχτης χαλαρότητας, η οποία διέπει δεκαετίες τώρα τη δημόσια διοίκηση και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς δημοσίου συμφέροντος.
Η κοινότητα Νήσου υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προκειμένου να προχωρήσει στην : «Μελέτη και εκτέλεση δημόσιων δασοτεχνικών έργων, δασικής αναψυχής, ανάπτυξης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις στην περιοχή της κοινότητας Νήσου Νομού Ιωαννίνων». Ένα από τα προβλεπόμενα σε αυτή ήταν και το επίμαχο έργο «Συντήρηση – βελτίωση του υφιστάμενου δασικού δρόμου δασυλλίου Νήσου». Η προγραμματική σύμβαση έγινε αφού η συγκεκριμένη περιοχή επέμβασης βρίσκεται εντός δημόσιου δάσους Ένας από τους βασικούς όρους της προγραμματικής σύμβασης είναι τα έργα αυτά να υλοποιηθούν υπό την επίβλεψη αρμόδιου επιστήμονα (Δασολόγου) με αποκλειστική αρμοδιότητα την πιστή εφαρμογή των εγκεκριμένων όρων υλοποίησης του όλου έργου και την τήρηση των κείμενων νομικών διατάξεων (προστασία Δασών και Δασικών εκτάσεων, προστασία περιβάλλοντος κ.λ.π.).
Το ερωτήματα που προκύπτουν είναι απλά και είναι τα εξής:
1. τηρήθηκαν οι όροι της σύμβασης, για παράδειγμα ορίσθηκε επιβλέπων (Δασολόγος) για την κατασκευή του έργου; Και αν όχι, γιατί επετράπη η έναρξη των εργασιών υλοποίησης της προγραμματικής σύμβασης;
2. υπάρχουν ή τηρήθηκαν οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι για το φυσικό αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης; Υπήρχε εναλλακτική λύση για την διέλευση του δρόμου προκειμένου και το έργο να είναι λειτουργικό και η επιβάρυνση στο περιβάλλον ανεπαίσθητη;
3. οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου ήταν ενήμερες για τον χρόνο και τρόπο υλοποίησης του έργου και πως άσκησαν τα προβλεπόμενα καθήκοντα τους;
4. από την τεχνική μελέτη κατασκευής προβλέπεται η απομάκρυνση
των πλεοναζόντων προϊόντων εκσκαφής σε απόσταση 5 χιλιομέτρων και φυσικά εκτός της περιοχής της Νήσου (σε ποια περιοχή άραγε;). Τηρήθηκαν οι όροι αυτοί;
Ωστόσο το ίδιο απλές είναι και οι απαντήσεις: α) οι όροι της προγραμματικής σύμβασης δεν τηρήθηκαν αφού δεν έχει ορισθεί επιβλέπων και κάποιοι έχουν ευθύνη γι΄ αυτό β) οι αρμόδιες υπηρεσίες λειτούργησαν ως απλοί διεκπεραιωτές και ο Πρόεδρος της κοινότητας Νήσου έπραξε όπως έκρινε απουσία εξειδικευμένων γνώσεων αλλά και ορθής καθοδήγησης (ενδεχομένως).
Δυστυχώς τέτοιες ενέργειες ή παραλείψεις ή μη ορθές πρακτικές, τείνουν να γίνουν καθεστώς και επιτέλους κάποτε θα πρέπει να γίνουν παρελθόν, μέσα από περισσότερο υπεύθυνες στάσεις και λειτουργίες.
Για την άρση των έως τώρα δυσμενών επιπτώσεων και θέλοντας από την πλευρά μας ως Γεωτεχνικό επιμελητήριο να συμβάλλουμε έστω και τώρα στην αποτροπή περαιτέρω επιδράσεων στο περιβάλλον προτείνουμε τα παρακάτω:
1. άμεση πρόσληψη – ορισμό επιβλέποντα του έργου κατά τα προβλεπόμενα στην υπογραφείσα προγραμματική σύμβαση
2. άμεση απομάκρυνση των πλεοναζόντων προϊόντων εκσκαφής σύμφωνα με τις υποδείξεις της μελέτης
3. προγραμματισμό φυτεύσεων με κατάλληλα (όσον αφορά το είδος και το μέγεθος) δένδρα για την αποκατάσταση και θεραπεία των στόχων παρεμβάσεων
4. πιστή τήρηση των εγκεκριμένων και προβλεπόμενων παρεμβάσεων που θα πρέπει να περιορισθούν στις απόλυτα αναγκαίες.
Ευελπιστούμε το γεγονός αυτό που απασχόλησε την τοπική κοινωνία να αποτελέσει το τελευταίο δείγμα χαλαρής συμπεριφοράς αρμοδίων και εμπλεκόμενων φορέων, σε θέματα ποιότητας, αισθητικής και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Ελπίζουμε από εδώ και στο εξής τα πράγματα και όσον αφορά αυτή την καθαυτή περίπτωση με τη Νήσο Ιωαννίνων, αλλά και όσον αφορά το σύνολο των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων και έργων, να γίνονται με περισσότερη σύνεση και σεβασμό στον άνθρωπο και στο φυσικό περιβάλλον και την αισθητική και πάντα σύμφωνες με τις κείμενες διατάξεις και προβλεπόμενες διαδικασίες.

Για τη Δ.Ε. του Παραρτήματος Ηπείρου & Νήσων του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος

Στάθης Ι. Παπακώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια: