Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ΗΠΕΙΡΟΥ – ΝΗΣΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΗΠΕΙΡΟΥ



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΝΗΣΩΝ
ΚΟΡΑΗ 4 - 454 44  ΙΩΑΝΝΙΝΑ
ΤΗΛ: 26510 21927 – 26510 31427
FAX: 26510 31 427
E-mailgeoteeip@otenet.gr

Εισήγηση του Παραρτήματος ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Ηπείρου – Νήσων στη διαβούλευση επί του Σχεδίου Διαχείρισης Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου στην ημερίδα που διοργανώνει η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη  Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και την Περιφέρεια Ηπείρου.

Κυρίες και Κύριοι
Το Παράρτημα Ηπείρου και Νήσων του ΓΕΩΤ.Ε.Ε ανταποκρινόμενο στην Πρόσκληση για την Διαβούλευση Σχεδίου Διαχείρισης Υδατικών Πόρων του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου συμμετέχει στη εν λόγω ημερίδα διατυπώνοντας τις εξής απόψεις:
Το νερό αποτελεί αγαθό το οποίο θα πρέπει να προστατεύεται.
Τόσο διεθνώς όσο και στην Χώρα μας ενισχύονται οι πιέσεις που υφίστανται οι Υδάτινοι πόροι, ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης ζήτησης από ποικίλους χρήστες για επαρκές σε ποσότητα και ποιότητα νερό.
Η Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων είναι το σύνολο των ενεργειών (μέτρα, έργα, κανονιστικές διατάξεις, συμφωνίες κλπ.) για την αρμονική σχέση μεταξύ: Των Υδάτινων πόρων - Των Κέντρων κατανάλωσης και Του Περιβάλλοντος, τώρα αλλά και στο μέλλον, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη
Αρχές οι οποίες διέπουν την ορθολογική Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων είναι:
·         Η ήπια εκμετάλλευση των Υδάτινων πόρων
·         Η κατασκευή έργων με το ελάχιστο περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος
·         Η προστασία των Υδάτινων πόρων και του περιβάλλοντος
·         Η συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων, η επίτευξη δηλ. της μέγιστης δυνατής συναίνεσης
·         Ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται οι μονοκριτηριακές προσεγγίσεις.
Διαστάσεις οι οποίες θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψη για την Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων είναι:
·         Η Χωρική διάσταση (Γεωγραφική / Χωροταξική)
·         Η Γεωμορφολογία
·         Οι Χρήσεις γης
·         Η Υδρολογική / Μετεωρολογική διάσταση
·         Η Κοινωνικο-οικονομική διάσταση
·         Η Αναπτυξιακή διάσταση
·         Η Περιβαλλοντική διάσταση
ü  Ιδιαίτερα για το συγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι:  Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν, στην εν λόγω μελέτη ελήφθησαν από «υπάρχουσες μετρήσεις» και «δημοσιευμένες μελέτες», παντός είδους και σκοπιμότητας, χωρίς η μελετητική ομάδα, να έχει δυνατότητα διεξαγωγής επίκαιρων μετρήσεων και συλλογή πρωτογενών  στοιχείων και μετρήσεων πεδίου. Δηλαδή δεν εργάστηκε με  πρωτογενή   στοιχεία.
Η Δυναμική Παρακολούθηση αποτελεί γεγονός που εμείς αξιολογούμε και θεωρούμε ιδιαίτερα κρίσιμο στοιχείο, για την διαμόρφωση μιας σύγχρονης, συγκροτημένης  άποψης, για τα όσα συμβαίνουν τώρα και κάθε μέρα στο πεδίο.
Ως τέτοια θεωρούμε:
·         Τις Αλλαγές στο περιβάλλον (φυσικές αλλαγές)
·         Τις Κλιματικές αλλαγές
·         Τις Ανθρωπογενείς αλλαγές
·         Τις Κοινωνικο-οικονομικές αλλαγές
·         Τις Τεχνολογικές αλλαγές
Κρίνουμε ότι τέτοιες προσεγγίσεις  επιβάλλονται από τις  ανάγκες  κατάρτισης ενός τόσο σοβαρού  σχεδίου, σε μια τέτοια κρίσιμη περιοχή όσο η Ήπειρος όπου όλα αλλάζουν καθημερινά.
ü  Θα πρέπει να υπάρξει ηλεκτρονική χαρτογράφηση της ποιοτικής και ποσοτικής κατάστασης όλων των  νόμιμων - αδειοδοτημένων γεωτρήσεων στην Ήπειρο  και on-line δυνατότητα παροχής και λήψης στοιχείων λειτουργίας τους.
ü  Παράλληλα όμως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η λαθραία λειτουργία πλήθους «μη-αδειοδοτημένων, παράνομων γεωτρήσεων, που χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις, που δεν έχουν έγκριση  υδροδότησης.
ü  Θα πρέπει να υπάρξει άμεση υποχρέωση των Ο.Τ.Α για ενημέρωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Υδάτων με επικαιροποιημένα και αξιόπιστα στοιχεία.
ü  Υπάρχει αναφορά στο υδροηλεκτρικό έργο του Αγίου Νικολάου χωρίς αποτίμηση των επιπτώσεων του με αποτέλεσμα δημιουργίας αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία.
Τέλος για την επιτυχή Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων θεωρούμε απαραίτητες προϋποθέσεις:
·         Την Ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου
·         Την Αλλαγή στις αντιλήψεις για την Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων
·         Την Στελέχωση και Οργάνωση των υπηρεσιών με κατάλληλο προσωπικό
·         Τις Συστηματικές μετρήσεις, με αποθήκευση και εύκολη πρόσβαση των δεδομένων
·         Την Επιστημονική υποστήριξη των διοικητικών αποφάσεων.
·         Και την κατά προτεραιότητα  ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάρτισης του Δασολογίου το οποίο θα συντελέσει στη διατήρηση και βελτίωση του υδατικού ισοζυγίου.

Το Παράρτημα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. θα παρακολουθεί από πολύ κοντά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης,  και τα μέλη του θα παρεμβαίνουν σε όλα τα στάδια κατάρτισης και εφαρμογής του διαχειριστικού σχεδίου με ερωτήματα και στοχευμένες παρεμβάσεις συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην επιτυχή και ορθολογική Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων του Υδατικού Διαμερίσματος της Ηπείρου.
Κατά συνέπεια αυτών έχουμε να υποβάλουμε τα παρακάτω ερωτήματα όσον αφορά:
 1) ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ
Α. Με ποια κριτήρια χαρακτηρίστηκαν τα υδάτινα συστήματα για ύδρευση που εντάσσονται στο μητρώο προστατευόμενων περιοχών
Β. Γιατί δεν υπάρχουν περιοχές προστατευόμενες στη Λεκάνη Αχέροντα όπου υδροδοτούνται πόλεις και οικισμοί όπως Σύβοτα, Πέρδικα, Παραμυθιά, Πάργα, Καναλλάκι
Γ. Οι ζώνες προστασίας πόσιμου νερού είναι οριστικές και αν όχι πότε θα οριστικοποιηθούν. Τι θα γίνει στο ενδιάμεσο μεταβατικό στάδιο εφόσον θεσμοθετηθούν τα παρόντα σχέδια διαχείρισης με τις απαγορεύσεις.
Δ. Για τις επιμέρους ζώνες προστασίας θα γίνουν επιπλέον ειδικές υδρογεωλογικές μελέτες ή θα υπάρξουν συμπεράσματα από αυτή τη μελέτη των Σχεδίων Διαχείρισης που θα καθορίζουν τις προαναφερόμενες ζώνες.
Ε. Με ποιο κριτήριο το σύστημα Μιτσικελίου – Βελλάς παρόλο που υδροχημικά αντιμετωπίζεται σαν διαφορετικά συστήματα διαχειριστικά αντιμετωπίζεται ως ενιαίο.
ΣΤ. Η ζώνη προστασίας του Λούρου με ποια κριτήρια καθορίζεται και φτάνει μέχρι Μπάφρα – Κουτσελιό – Καστρίτσα.
 2) ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
Α. Ελλιπή στοιχεία χρονοσειρών – υπάρχουν μέχρι το 2007, τι έχει γίνει μέχρι το 2012 (χημικές αναλύσεις – ποσοτικές μετρήσεις)
Β. Ελλιπή στοιχεία απόληψης για ύδρευση από τους Δήμους και από τους ιδιώτες εξαιτίας το ότι είναι σε εξέλιξη η καταγραφή των υφιστάμενων
Γ. Δεν υπάρχουν ποσοστιαίες αποκλίσεις από τα ποσοτικά απολήψιμα αποθέματα σε καμία λεκάνη απορροής
 3) ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
Α. Οι αρμόδιες υπηρεσίες υδάτων θα πρέπει να στελεχωθούν με κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό προκειμένου να αξιολογούνται εμπεριστατωμένα οι μελέτες των σχεδίων διαχείρισης στην εφαρμογή τους
-Τι θα ισχύσει με τις υφιστάμενες και τις υπό αδειοδότηση βιομηχανικές μονάδες εμφιάλωσης τόσο κατά το μεταβατικό στάδιο εφαρμογής των σχεδίων όσο και μετά
-Στη Ζώνη ΙΙ απαγορεύονται οι σταυλικές εγκαταστάσεις. Τι γίνεται με τις υφιστάμενες μη αδειοδοτημένες που εξαιρούνται από κατεδάφιση και τι γίνεται με την ίδρυση νέων. – το ίδιο πρόβλημα υπάρχει με τα ιχθυοτροφεία εσωτερικών χώρων. Ερωτούμε τι γίνεται και σε αυτή την περίπτωση;

Η Δ.Ε ΤΟΥ ΓΕΩΤ.Ε.Ε
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: