Αξιότιμοι Κύριοι.
Ως συμβασιούχοι Γεωπόνοι, ως τωρινοί ή μελλοντικοί άνεργοι όλοι μας, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τους φόβους και τις ανησυχίες μας σχετικά με την εξέλιξη των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων και της επαγγελματικής μας καριέρας.
Οι εποχές – όπως η σημερινή - που χαρακτηρίζονται από ραγδαίες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα μπορούν να αποτελέσουν και μια νέα αρχή για όλους, συνεπώς και για όλους εμάς που βλέπουμε μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο το ζωτικό μας χώρο να μειώνεται.
Πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι ρουσφετολογικές προσλήψεις προσωπικού με σύμβαση έργου στον ΟΠΕΚΕΠΕ και, ακόμα χειρότερα, οι προσλήψεις αορίστου χρόνου στην ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. Και στις δύο περιπτώσεις προσλήφθηκε προσωπικό με μόνο κριτήριο το κομματικό διαβατήριο, το ΑΣΕΠ παρακάμφθηκε και οι παραπάνω οργανισμοί ή εταιρίες στελεχώθηκαν από άτομα αμφιβόλων προσόντων και άσχετων ειδικοτήτων που υποκατέστησαν το ρόλο των Γεωπόνων.
Αδυνατούμε να κατανοήσουμε την προσφορά και το ρόλο ηλεκτρολόγων, οδηγών, κομμωτριών (!) ή ΤΕ υπαλλήλων (άραγε ποιό ΤΕΙ βγάζει τέτοιους αποφοίτους ; ) στο έργο του ΟΠΕΚΕΠΕ ή της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. Θα μπορούσε κανείς να απαριθμήσει πολλές περιπτώσεις όπου χάθηκαν θέσεις Γεωπόνων (μια από αυτές είναι και το έργο του κτηματολογίου) ή αυτοί εργάστηκαν με μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις αλλά νομίζουμε ότι καλύτερο θα ήταν να αναζητήσουμε δράσεις και παρεμβάσεις που θα φέρουν καλύτερες μέρες στον κλάδο. Τέτοιες θα μπορούσαν να είναι :
1. Έντονη, με κάθε τρόπο και προς πάσα κατεύθυνση πίεση για άμεση απόλυση των 269 προσληφθέντων στην ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο του εισαγγελέα και παρέμβαση του ΓΕΩΤΕΕ αλλά και όλων των Γεωτεχνικών Σωματίων και Συλλόγων είναι, το λιγότερο επιβεβλημένη. Θεωρούμε δε, ευνοϊκή τη συγκυρία για προσφυγή και στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης καθώς ο τελευταίος, τις εβδομάδες που μας πέρασαν παρέδωσε πόρισμα – καταπέλτη για προσλήψεις που έγιναν με τρόπο όμοιο σε ΤΡΑΜ και ΜΕΤΡΟ.
2. Παράσταση του ΓΕΩΤΕΕ στο δικαστήριο που θα γίνει το Μάιο για την ακύρωση της επαίσχυντης σύμβασης έργου στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Μια σύμβαση που αν δεν ακυρωθεί θα αποτελεί «δεδικασμένο» για μελλοντικές συμβάσεις (π.χ. ΕΛΓΑ) που αφ’ ενός υποκρύπτουν σχέση εξαρτημένης εργασίας, αφ’ ετέρου οδηγούν σε έργο αμφιβόλου ποιότητας. Μια άλλη συνέπεια των συμβάσεων έργου που ίσως είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσετε είναι ότι, μετά το πέρας της σύμβασης ο άνεργος δεν δικαιούται επίδομα ανεργίας.
3. Παρέμβαση του ΓΕΩΤΕΕ και των Γεωτεχνικών Σωματίων και Συλλόγων στο Υπουργείο Παιδείας με στόχο την αύξηση των θέσεων Γεωπόνων στην εκπαίδευση. Ο αριθμός των θέσεων που καλύπτεται από Γεωπόνους είναι κυριολεκτικά αστείος. Επιπλέον, το Υπουργείο έχει ανοίξει αυτές τις μέρες το θέμα της αναδιάρθρωσης (έως και κλείσιμο) των σχολών. Είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή ώστε να ζητήσουμε τη δραστική μείωση του αριθμού των εισακτέων στις Γεωπονικές Σχολές και για να προχωρήσουμε ακόμα ένα βήμα παραπέρα, το κλείσιμο κάποιων τμημάτων. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος κάποιος να εξορίζεται στην Ορεστιάδα και η οικογένειά του να ματώνει οικονομικά για να είναι αιώνια άνεργος όταν αποφοιτήσει. Τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών δεν είναι πάνω από τα δικά μας.
4. Παρέμβαση στον ΟΑΕΔ ώστε να συμπεριλάβει κι εμάς επιτέλους στα προγράμματά του! Ο Γεωπονικός, ίσως είναι ο επιστημονικός κλάδος με την μεγαλύτερη ανεργία και όμως οι δράσεις του ΟΑΕΔ είναι πραγματικά ανύπαρκτες για την ομάδα με τους περισσότερους τίτλους σπουδών από οποιαδήποτε άλλη, οποτεδήποτε στη χώρα. Κι αν αυτό νομίζετε ότι είναι υπερβολή δεν έχετε παρά να ανατρέξετε στα στατιστικά στοιχεία που τηρεί το Επιμελητήριο μας… Ανάλογη παρέμβαση πρέπει να γίνει και στο υπουργείο Ανάπτυξης σε σχέση με το ΕΣΠΑ.
5. Παρατηρούμε αυτές τις μέρες ένα απίστευτο αλαλούμ με τη διάλυση των ΤΟΚΚΑ. Ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας καταπατείται κατάφωρα μόνο και μόνο για να «ξεφορτωθεί» το Υπουργείο υπαλλήλους χωρίς να ενδιαφέρεται για το που αυτοί θα καταλήξουν. Άραγε είναι απαραίτητοι οι Γεωπόνοι Ζωικής Παραγωγής στα ΚΕΠΠΥΕΛ; Είναι μία μόνο απόδειξη για το ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για τη στελέχωση των υπηρεσιών, υπηρεσιών όπου κάποιος πρέπει να ψάξει πολύ για να βρει Γεωπόνο.
6. Θα μπορούσε κάποια στιγμή να ανοίξει ένας σοβαρός διάλογος για την αξιοποίηση των ειδικοτήτων των Γεωτεχνικών. Θα μπορούσε ο κάθε επιστήμονας Γεωτεχνικός να απασχολείτε αποκλειστικά στο αντικείμενο των σπουδών του, κατοχυρώνοντας παράλληλα τα αποκλειστικά του επαγγελματικά δικαιώματα.
7. Θα μπορούσε να γίνει διάλογος για τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων μεταξύ αποφοίτων ΤΕΙ και ΑΕΙ, στα πρότυπα άλλων επαγγελματικών κλάδων, όπως Γιατρών, Μηχανικών κλπ
Οι ελλείψεις προσωπικού είναι τεράστιες με την κατάσταση να επιδεινώνεται τα αμέσως επόμενα χρόνια αφού πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για προσωπικό προχωρημένης ηλικίας, στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης. Το Υπουργείο με τις πολιτικές του τα τελευταία χρόνια οδήγησε τις υπηρεσίες και τους εποπτευόμενους φορείς του σε αποψίλωση προσωπικού με όλα τα επακόλουθα. Για προσλήψεις νέου προσωπικού βέβαια, ούτε λόγος.
Θεωρούμε ότι το ΓΕΩΤΕΕ και τα υπόλοιπα θεσμοθετημένα Σωματεία και Σύλλογοι των Γεωτεχνικών Επιστημόνων, θα μπορούσαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες με στόχο τη στελέχωση των υπηρεσιών και την ταυτόχρονη οριστική λύση του ζητήματος των συμβασιούχων, στα πρότυπα ενδεχομένως της λύσης που δόθηκε για τους δασοπυροσβέστες.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 4.500 Γεωπόνοι που ασχολούνται ενεργά με την αναζήτηση κάποιας σύμβασης. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών αριθμεί ήδη πολλούς μήνες συμβάσεων ενώ ένα σημαντικό κομμάτι έχει αποκλειστεί και από τις συμβάσεις πλέον εξαιτίας του κατάπτυστου ΠΔ 164. Κακά τα ψέματα, όλοι ξέρουμε ότι λόγω της φύσης του επαγγέλματός μας, όλοι οι συμβασιούχοι Γεωπόνοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, πολύ περισσότερο από τους συμβασιούχους δασοπυροσβέστες (που καλώς τακτοποιήθηκαν, το δικαίωμα στην εργασία είναι ιερό) και ακόμα περισσότερο από τους μηχανικούς του ΤΑΣ που μονιμοποιήθηκαν μετά από σεισμούς.
Το Σωματείο, ο σύλλογος σας ή το Γεωτεχνικό επιμελητήριο:
1. θα μπορούσε να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση προς το Υπουργείο μας ώστε να αποκατασταθεί μια αδικία χρόνων. Πάντα βέβαια σε συνδυασμό με άλλες δράσεις (όπως αυτές πους σας αναφέρω στην παράγραφο 3) ώστε να αποφευχθούν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον.
2. Αναζήτηση κάποιων προσωρινών λύσεων. Τουλάχιστον για τα επόμενα 1-2 χρόνια μέχρι να αρχίσουν να υλοποιούνται τυχόν δράσεις, ας συνεχίσουν ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ να απασχολούν εποχικό προσωπικό με το προηγούμενο καθεστώς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Ας περικόψουν προσωπικό από οικονομολόγους ή διοικητικούς. Δεν έχουν ρόλο στο χωράφι. Εμείς δεν πήγαμε ποτέ να κάνουμε τη δουλειά ενός π.χ. ηλεκτρολόγου. Γιατί να κάνουν αυτοί τη δική μου; Ας εξεταστεί και η δυνατότητα συνεργασίας με την ΠΑΣΕΓΕΣ για το ΟΣΔΕ. Ακόμα θα μπορούσαμε να πιέσουμε το Υπουργείο για εφαρμογή των νόμων π.χ. για την απασχόληση Γεωπόνων σε φυτωριακές επιχειρήσεις. Και σίγουρα θα μπορούσαμε να ζητήσουμε την εξαίρεση των συμβασιούχων από τις περικοπές σε δώρα και επιδόματα.
3. Επαναπροσδιορισμός του ρόλου των Γεωπόνων. Έχουμε ελεγκτικό ρόλο και όχι διεκπεραιωτικό όπως μας έχουν καταντήσει. Σε μια εποχή που το κράτος αναζητά απεγνωσμένα έσοδα αν μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας. Μπορούμε να προσφέρουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.
Κύριοι πρόεδροι των Γεωτεχνικών Σωματίων, Συλλόγων και επιμελητηρίων, οι συμβασιούχοι Γεωπόνοι έχουμε φτάσει στα όρια μας. Ηθικά και οικονομικά. Οι πόρτες για απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα είναι κλειστές και η δυνατότητα να ανοίξει κάποιος δική του απασχόληση πρακτικά ανύπαρκτη. Οι συμβάσεις μέχρι τώρα έδιναν μια ανάσα στην ανεργία μας. Τώρα όμως; Οι συμβάσεις εξαφανίστηκαν αλλά και αυτοί οι ελάχιστοι που εργάζονται πληρώνονται με πολύμηνη καθυστέρηση. Ολοένα και περισσότεροι συνάδελφοι οδηγούνται στην ετεροαπασχόληση και στη μετανάστευση. Κι αν με το θεσμικό σας ρόλο δεν αναλάβετε κάποια πρωτοβουλία, στο άμεσο μέλλον δεν θα έχετε πλέον θεσμικό ρόλο. Γιατί δεν θα υπάρχουν πλέον Γεωπόνοι για να εγγράφονται ως μέλη στο ΓΕΩΤΕΕ.
Αυτή την στιγμή με το έναν ή άλλο τρόπο έχει δημιουργηθεί μια Νέα Κοινωνική ομάδα συμβασιούχων και ανέργων Γεωπόνων που σε ετήσια βάση αριθμεί περισσότερα από 4.500 μέλη. Έχει δημιουργηθεί ένα χάσμα στην αλληλουχία και στην αλληλεγγύη των γενεών μεταξύ παλαιών και νέων συναδέλφων Γεωτεχνικών.
Αισθανόμαστε απογοητευμένοι από την επαγγελματική μας πορεία και τις επαγγελματικές μας προοπτικές. Βλέπουμε καθημερινά να καταπατώνται τα επαγγελματικά μας δικαιώματα σε βαθμό εξοργιστικό.
Στηριζόμαστε στους συναδέλφους μας και στους εκπροσώπους των Γεωτεχνικών Σωματίων και των επιμελητηρίων και σας κάνουμε έκκληση να δείξετε ενδιαφέρον στα προβλήματα των νέων Γεωτεχνικών επιστημόνων.
Εάν η μνήμη σας δεν είναι μακρινή, σας καλούμε να θυμηθείτε την δική σας αρχή και την δική σας επαγγελματική εξέλιξη και σας ζητάμε μπείτε για μια στιγμή στην θέση μας. Σας καλούμε να αγκαλιάσετε την νέα γενεά των Γεωτεχνικών επιστημόνων που έχει παιδευτεί και έχει περισσότερα προσόντα από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν και παρόλα αυτά, παραμένει στο γκισέ του ΟΑΕΔ ή εκτός επαγγέλματος.
Υπολογίζουμε στην κοινωνική αλληλεγγύη και στην σύνδεση των γενεών, στην εξέλιξη και στην πορεία του Γεωτεχνικού επαγγέλματος. Ενός επαγγέλματος όπου με περισσότερους από 4.500 άνεργους συναδέλφους, αλλά κυρίως με χιλιάδες χαμένα επαγγελματικά δικαιώματα και κοινωνική απαξίωση δεν φαντάζει ευοίωνη.
Ελπίζουμε να εισακουστούν οι φωνές μας και τα προβλήματα μας και να σας κινητοποιήσουν προς την λήψη αποφάσεων προς το συμφέρον όλων μας
Περιμένουμε πολλά από εσάς.
Την παρούσα επιστολή την συνυπογράφουν συνολικά 113 Γεωπόνοι Διάφορων ειδικοτήτων, με την επιφύλαξη της ηλεκτρονικής τους συμμετοχής μέσω Δημοσκόπησης της Ιστοσελίδας www.e-geoponoi.gr
Ως συμβασιούχοι Γεωπόνοι, ως τωρινοί ή μελλοντικοί άνεργοι όλοι μας, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τους φόβους και τις ανησυχίες μας σχετικά με την εξέλιξη των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων και της επαγγελματικής μας καριέρας.
Οι εποχές – όπως η σημερινή - που χαρακτηρίζονται από ραγδαίες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα μπορούν να αποτελέσουν και μια νέα αρχή για όλους, συνεπώς και για όλους εμάς που βλέπουμε μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο το ζωτικό μας χώρο να μειώνεται.
Πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι ρουσφετολογικές προσλήψεις προσωπικού με σύμβαση έργου στον ΟΠΕΚΕΠΕ και, ακόμα χειρότερα, οι προσλήψεις αορίστου χρόνου στην ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. Και στις δύο περιπτώσεις προσλήφθηκε προσωπικό με μόνο κριτήριο το κομματικό διαβατήριο, το ΑΣΕΠ παρακάμφθηκε και οι παραπάνω οργανισμοί ή εταιρίες στελεχώθηκαν από άτομα αμφιβόλων προσόντων και άσχετων ειδικοτήτων που υποκατέστησαν το ρόλο των Γεωπόνων.
Αδυνατούμε να κατανοήσουμε την προσφορά και το ρόλο ηλεκτρολόγων, οδηγών, κομμωτριών (!) ή ΤΕ υπαλλήλων (άραγε ποιό ΤΕΙ βγάζει τέτοιους αποφοίτους ; ) στο έργο του ΟΠΕΚΕΠΕ ή της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. Θα μπορούσε κανείς να απαριθμήσει πολλές περιπτώσεις όπου χάθηκαν θέσεις Γεωπόνων (μια από αυτές είναι και το έργο του κτηματολογίου) ή αυτοί εργάστηκαν με μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις αλλά νομίζουμε ότι καλύτερο θα ήταν να αναζητήσουμε δράσεις και παρεμβάσεις που θα φέρουν καλύτερες μέρες στον κλάδο. Τέτοιες θα μπορούσαν να είναι :
1. Έντονη, με κάθε τρόπο και προς πάσα κατεύθυνση πίεση για άμεση απόλυση των 269 προσληφθέντων στην ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο του εισαγγελέα και παρέμβαση του ΓΕΩΤΕΕ αλλά και όλων των Γεωτεχνικών Σωματίων και Συλλόγων είναι, το λιγότερο επιβεβλημένη. Θεωρούμε δε, ευνοϊκή τη συγκυρία για προσφυγή και στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης καθώς ο τελευταίος, τις εβδομάδες που μας πέρασαν παρέδωσε πόρισμα – καταπέλτη για προσλήψεις που έγιναν με τρόπο όμοιο σε ΤΡΑΜ και ΜΕΤΡΟ.
2. Παράσταση του ΓΕΩΤΕΕ στο δικαστήριο που θα γίνει το Μάιο για την ακύρωση της επαίσχυντης σύμβασης έργου στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Μια σύμβαση που αν δεν ακυρωθεί θα αποτελεί «δεδικασμένο» για μελλοντικές συμβάσεις (π.χ. ΕΛΓΑ) που αφ’ ενός υποκρύπτουν σχέση εξαρτημένης εργασίας, αφ’ ετέρου οδηγούν σε έργο αμφιβόλου ποιότητας. Μια άλλη συνέπεια των συμβάσεων έργου που ίσως είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσετε είναι ότι, μετά το πέρας της σύμβασης ο άνεργος δεν δικαιούται επίδομα ανεργίας.
3. Παρέμβαση του ΓΕΩΤΕΕ και των Γεωτεχνικών Σωματίων και Συλλόγων στο Υπουργείο Παιδείας με στόχο την αύξηση των θέσεων Γεωπόνων στην εκπαίδευση. Ο αριθμός των θέσεων που καλύπτεται από Γεωπόνους είναι κυριολεκτικά αστείος. Επιπλέον, το Υπουργείο έχει ανοίξει αυτές τις μέρες το θέμα της αναδιάρθρωσης (έως και κλείσιμο) των σχολών. Είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή ώστε να ζητήσουμε τη δραστική μείωση του αριθμού των εισακτέων στις Γεωπονικές Σχολές και για να προχωρήσουμε ακόμα ένα βήμα παραπέρα, το κλείσιμο κάποιων τμημάτων. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος κάποιος να εξορίζεται στην Ορεστιάδα και η οικογένειά του να ματώνει οικονομικά για να είναι αιώνια άνεργος όταν αποφοιτήσει. Τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών δεν είναι πάνω από τα δικά μας.
4. Παρέμβαση στον ΟΑΕΔ ώστε να συμπεριλάβει κι εμάς επιτέλους στα προγράμματά του! Ο Γεωπονικός, ίσως είναι ο επιστημονικός κλάδος με την μεγαλύτερη ανεργία και όμως οι δράσεις του ΟΑΕΔ είναι πραγματικά ανύπαρκτες για την ομάδα με τους περισσότερους τίτλους σπουδών από οποιαδήποτε άλλη, οποτεδήποτε στη χώρα. Κι αν αυτό νομίζετε ότι είναι υπερβολή δεν έχετε παρά να ανατρέξετε στα στατιστικά στοιχεία που τηρεί το Επιμελητήριο μας… Ανάλογη παρέμβαση πρέπει να γίνει και στο υπουργείο Ανάπτυξης σε σχέση με το ΕΣΠΑ.
5. Παρατηρούμε αυτές τις μέρες ένα απίστευτο αλαλούμ με τη διάλυση των ΤΟΚΚΑ. Ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας καταπατείται κατάφωρα μόνο και μόνο για να «ξεφορτωθεί» το Υπουργείο υπαλλήλους χωρίς να ενδιαφέρεται για το που αυτοί θα καταλήξουν. Άραγε είναι απαραίτητοι οι Γεωπόνοι Ζωικής Παραγωγής στα ΚΕΠΠΥΕΛ; Είναι μία μόνο απόδειξη για το ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για τη στελέχωση των υπηρεσιών, υπηρεσιών όπου κάποιος πρέπει να ψάξει πολύ για να βρει Γεωπόνο.
6. Θα μπορούσε κάποια στιγμή να ανοίξει ένας σοβαρός διάλογος για την αξιοποίηση των ειδικοτήτων των Γεωτεχνικών. Θα μπορούσε ο κάθε επιστήμονας Γεωτεχνικός να απασχολείτε αποκλειστικά στο αντικείμενο των σπουδών του, κατοχυρώνοντας παράλληλα τα αποκλειστικά του επαγγελματικά δικαιώματα.
7. Θα μπορούσε να γίνει διάλογος για τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων μεταξύ αποφοίτων ΤΕΙ και ΑΕΙ, στα πρότυπα άλλων επαγγελματικών κλάδων, όπως Γιατρών, Μηχανικών κλπ
Οι ελλείψεις προσωπικού είναι τεράστιες με την κατάσταση να επιδεινώνεται τα αμέσως επόμενα χρόνια αφού πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για προσωπικό προχωρημένης ηλικίας, στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης. Το Υπουργείο με τις πολιτικές του τα τελευταία χρόνια οδήγησε τις υπηρεσίες και τους εποπτευόμενους φορείς του σε αποψίλωση προσωπικού με όλα τα επακόλουθα. Για προσλήψεις νέου προσωπικού βέβαια, ούτε λόγος.
Θεωρούμε ότι το ΓΕΩΤΕΕ και τα υπόλοιπα θεσμοθετημένα Σωματεία και Σύλλογοι των Γεωτεχνικών Επιστημόνων, θα μπορούσαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες με στόχο τη στελέχωση των υπηρεσιών και την ταυτόχρονη οριστική λύση του ζητήματος των συμβασιούχων, στα πρότυπα ενδεχομένως της λύσης που δόθηκε για τους δασοπυροσβέστες.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 4.500 Γεωπόνοι που ασχολούνται ενεργά με την αναζήτηση κάποιας σύμβασης. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών αριθμεί ήδη πολλούς μήνες συμβάσεων ενώ ένα σημαντικό κομμάτι έχει αποκλειστεί και από τις συμβάσεις πλέον εξαιτίας του κατάπτυστου ΠΔ 164. Κακά τα ψέματα, όλοι ξέρουμε ότι λόγω της φύσης του επαγγέλματός μας, όλοι οι συμβασιούχοι Γεωπόνοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, πολύ περισσότερο από τους συμβασιούχους δασοπυροσβέστες (που καλώς τακτοποιήθηκαν, το δικαίωμα στην εργασία είναι ιερό) και ακόμα περισσότερο από τους μηχανικούς του ΤΑΣ που μονιμοποιήθηκαν μετά από σεισμούς.
Το Σωματείο, ο σύλλογος σας ή το Γεωτεχνικό επιμελητήριο:
1. θα μπορούσε να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση προς το Υπουργείο μας ώστε να αποκατασταθεί μια αδικία χρόνων. Πάντα βέβαια σε συνδυασμό με άλλες δράσεις (όπως αυτές πους σας αναφέρω στην παράγραφο 3) ώστε να αποφευχθούν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον.
2. Αναζήτηση κάποιων προσωρινών λύσεων. Τουλάχιστον για τα επόμενα 1-2 χρόνια μέχρι να αρχίσουν να υλοποιούνται τυχόν δράσεις, ας συνεχίσουν ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ να απασχολούν εποχικό προσωπικό με το προηγούμενο καθεστώς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Ας περικόψουν προσωπικό από οικονομολόγους ή διοικητικούς. Δεν έχουν ρόλο στο χωράφι. Εμείς δεν πήγαμε ποτέ να κάνουμε τη δουλειά ενός π.χ. ηλεκτρολόγου. Γιατί να κάνουν αυτοί τη δική μου; Ας εξεταστεί και η δυνατότητα συνεργασίας με την ΠΑΣΕΓΕΣ για το ΟΣΔΕ. Ακόμα θα μπορούσαμε να πιέσουμε το Υπουργείο για εφαρμογή των νόμων π.χ. για την απασχόληση Γεωπόνων σε φυτωριακές επιχειρήσεις. Και σίγουρα θα μπορούσαμε να ζητήσουμε την εξαίρεση των συμβασιούχων από τις περικοπές σε δώρα και επιδόματα.
3. Επαναπροσδιορισμός του ρόλου των Γεωπόνων. Έχουμε ελεγκτικό ρόλο και όχι διεκπεραιωτικό όπως μας έχουν καταντήσει. Σε μια εποχή που το κράτος αναζητά απεγνωσμένα έσοδα αν μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας. Μπορούμε να προσφέρουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.
Κύριοι πρόεδροι των Γεωτεχνικών Σωματίων, Συλλόγων και επιμελητηρίων, οι συμβασιούχοι Γεωπόνοι έχουμε φτάσει στα όρια μας. Ηθικά και οικονομικά. Οι πόρτες για απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα είναι κλειστές και η δυνατότητα να ανοίξει κάποιος δική του απασχόληση πρακτικά ανύπαρκτη. Οι συμβάσεις μέχρι τώρα έδιναν μια ανάσα στην ανεργία μας. Τώρα όμως; Οι συμβάσεις εξαφανίστηκαν αλλά και αυτοί οι ελάχιστοι που εργάζονται πληρώνονται με πολύμηνη καθυστέρηση. Ολοένα και περισσότεροι συνάδελφοι οδηγούνται στην ετεροαπασχόληση και στη μετανάστευση. Κι αν με το θεσμικό σας ρόλο δεν αναλάβετε κάποια πρωτοβουλία, στο άμεσο μέλλον δεν θα έχετε πλέον θεσμικό ρόλο. Γιατί δεν θα υπάρχουν πλέον Γεωπόνοι για να εγγράφονται ως μέλη στο ΓΕΩΤΕΕ.
Αυτή την στιγμή με το έναν ή άλλο τρόπο έχει δημιουργηθεί μια Νέα Κοινωνική ομάδα συμβασιούχων και ανέργων Γεωπόνων που σε ετήσια βάση αριθμεί περισσότερα από 4.500 μέλη. Έχει δημιουργηθεί ένα χάσμα στην αλληλουχία και στην αλληλεγγύη των γενεών μεταξύ παλαιών και νέων συναδέλφων Γεωτεχνικών.
Αισθανόμαστε απογοητευμένοι από την επαγγελματική μας πορεία και τις επαγγελματικές μας προοπτικές. Βλέπουμε καθημερινά να καταπατώνται τα επαγγελματικά μας δικαιώματα σε βαθμό εξοργιστικό.
Στηριζόμαστε στους συναδέλφους μας και στους εκπροσώπους των Γεωτεχνικών Σωματίων και των επιμελητηρίων και σας κάνουμε έκκληση να δείξετε ενδιαφέρον στα προβλήματα των νέων Γεωτεχνικών επιστημόνων.
Εάν η μνήμη σας δεν είναι μακρινή, σας καλούμε να θυμηθείτε την δική σας αρχή και την δική σας επαγγελματική εξέλιξη και σας ζητάμε μπείτε για μια στιγμή στην θέση μας. Σας καλούμε να αγκαλιάσετε την νέα γενεά των Γεωτεχνικών επιστημόνων που έχει παιδευτεί και έχει περισσότερα προσόντα από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν και παρόλα αυτά, παραμένει στο γκισέ του ΟΑΕΔ ή εκτός επαγγέλματος.
Υπολογίζουμε στην κοινωνική αλληλεγγύη και στην σύνδεση των γενεών, στην εξέλιξη και στην πορεία του Γεωτεχνικού επαγγέλματος. Ενός επαγγέλματος όπου με περισσότερους από 4.500 άνεργους συναδέλφους, αλλά κυρίως με χιλιάδες χαμένα επαγγελματικά δικαιώματα και κοινωνική απαξίωση δεν φαντάζει ευοίωνη.
Ελπίζουμε να εισακουστούν οι φωνές μας και τα προβλήματα μας και να σας κινητοποιήσουν προς την λήψη αποφάσεων προς το συμφέρον όλων μας
Περιμένουμε πολλά από εσάς.
Την παρούσα επιστολή την συνυπογράφουν συνολικά 113 Γεωπόνοι Διάφορων ειδικοτήτων, με την επιφύλαξη της ηλεκτρονικής τους συμμετοχής μέσω Δημοσκόπησης της Ιστοσελίδας www.e-geoponoi.gr
Κοινοποίηση:
1.ΓΕΩΤΕΕ –ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
2.Π.Ο.Σ.Γ. - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ
3.Π.Ο.Σ.Ε.Γ. - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ
4.Π.Ε.Ε.ΓΕ.Π. - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ
5.Ε.Γ.Μ.Ε.Σ.Ε. - ΕΝΩΣΗ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
6.ΣΥ.Γ.ΕΚ.Ε - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
7.Π.Ε.Γ.Δ.Υ. - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
8.Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ. - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
9.Π.Ε.Α.Σ.Γ.Ε-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου