Η Δ.Ε. του Παραρτήματος Ηπείρου & Νήσων του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στα πλαίσια της Δημόσιας Διαβούλευσης της Α΄Φάσης της μελέτης για το Ρυθμιστικό Σχέδιο & Πρόγραμμα Προστασίας Περιβάλλοντος του Οικιστικού Συγκροτήματος των Ιωαννίνων, αφού εξέτασε διεξοδικά τα αναφερόμενα σε αυτή και λαμβάνοντας υπόψη όλα εκείνα τα στοιχεία που θα πρέπει να εμπεριέχονται σε ένα βιώσιμο και αειφορικό ρυθμιστικό σχέδιο με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον, παραθέτει τις ακόλουθες παρατηρήσεις, σκέψεις και προτάσεις:
1. Γενικές παρατηρήσεις επι του Περιεχόμενου της Μελέτης:
Μετά την επιστάμενη ανάλυση και συζήτηση της εν λόγω μελέτης διαπιστώθηκε καταρχήν ότι αυτή κινείται στα καθοριζόμενα από τη νομοθεσία πλαίσια (Ν.2508/97).
Έχοντας υπόψη:
§ την γεωγραφική θέση,
§ την υφιστάμενη δομή της πόλης και των αστικών, ημιαστικών και αγροτικών περιοχών του Λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων,
§ τις θεσμοθετημένες ή μη Φυσικές περιοχές που γειτνιάζουν αλλά και οριοθετούν το Λεκανοπέδιο, όπως και
§ τις υπάρχουσες ή υπο κατασκευή ή οριστική μελέτη βασικές υποδομές (Εγνατία και Ιόνια Οδός, Σιδηροδρομική σύνδεση, Πανεπιστήμιο, Νοσοκομείο, αεροδρόμιο, ΒΙ.ΠΕ. ΧΥΤΑ κ.λ.π.), που υφίστανται στην περιοχή μελέτης,
γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι το οποιοδήποτε ρυθμιστικό σχέδιο, τουλάχιστο σε ότι αφορά τη στρατηγική ανάπτυξη, θα χαρακτηρίζεται από μια σχεδόν μονοσήμαντη κατεύθυνση.
Ωστόσο ακόμη και σε αυτά τα στενά πλαίσια καινοτόμες απόψεις μιας αναπτυξιακής πρότασης, είναι δυνατό να δώσουν μια ιδιαίτερα ελκυστική και αποτελεσματική προοπτική.
Από τα δύο (2) εναλλακτικά σενάρια που αναπτύσσονται στη μελέτη, εκτιμάται ότι αυτό που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες και μελλοντικές απαιτήσεις για την οργάνωση μιας αειφορικής και βιώσιμης πόλης, είναι το Πρώτο Σενάριο, το οποίο τιτλοφορείται:
«Γιάννενα Ανοιχτή Πόλη, Ευρωπαϊκή Λειτουργική Αστική Περιοχή, Κέντρο Διοίκησης & Κόμβος Ανάπτυξης».
Στην ανάλυση των υφιστάμενων στοιχείων (ΑΙ.1.1. Δυναμική Διοίκησης & Τοπικής Κοινωνίας) και στο πεδίο «Επιμελητήρια-Επαγγελματικοί Φορείς» οι συντάκτες της μελέτης φαίνεται να αγνοούν την ύπαρξη του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος - Παραρτήματος Ηπείρου & Νήσων, όπως και την ύπαρξη του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.
Εκ παραδρομής ενδεχομένως, αναφέρεται το Δασύλλιο των Ιωαννίνων ως περιοχή Φυσικού κάλλους, ενώ στην πραγματικότητα ανήκει στη θεσμοθετημένη κατηγορία των δεκαοκτώ (18) «Αισθητικών Δασών» της Ελλάδας.
2. Οι Προτάσεις μας για ένα Βιώσιμο Ρυθμιστικό Σχέδιο & Πρόγραμμα Προστασίας Περιβάλλοντος του Οικιστικού Συγκροτήματος των Ιωαννίνων
Γενικά το ρυθμιστικό της πόλης των Ιωαννίνων ως πόλης μέσου μεγέθους, εκτός του ότι θα πρέπει να στοχεύει στην δημιουργία μιας Λειτουργικής Αστικής Περιοχής με ακτίνα επιρροής τις πόλεις πληθυσμού μεταξύ 20.000 και 50.000 κατοίκων Πρέβεζα, Άρτα, Λευκάδα, Γρεβενά, Τρίκαλα, Καλαμπάκα, Κέρκυρα. Αγ. Σαράντα, Αργυρόκαστρο, εκμεταλλευόμενη τις οδικές υποδομές Εγνατία, Ιόνια και Ε65, τον αγωγό φυσικού αερίου, τη μελλοντική σιδηροδρομική σύνδεση κ.λ.π., θα πρέπει να στοχεύει απαραίτητα και στο σχεδιασμό μιας σύγχρονης βιώσιμης και ανθρώπινης πόλης η οποία θα εκμεταλλεύεται στο μέγιστο βαθμό τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και εκεί οι προτάσεις μας θα επικεντρωθούν ειδικότερα. Αναλυτικότερα:
2.1. Αξιοποίηση Συγκριτικών Πλεονεκτημάτων
§ Το πλούσιο και απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον εκτός της επισταμένης προστασίας του θα πρέπει να αναδειχθεί με τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών ή το σχεδιασμό ενδεδειγμένων δράσεων ώστε να καταστεί άριστη πηγή εισοδήματος (δράσεις αναψυχής, ήπιας μορφής τουριστικές δραστηριότητες κ.λ.π.) για την περιοχή. Φυσικά η κατόπιν ορθολογικού σχεδιασμού περαιτέρω ενίσχυση της προσφοράς τουριστικών υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών (συνεδριακών, πολιτιστικών) που αναφέρεται στη μελέτη μας βρίσκει σύμφωνους.
§ Ο πρωτογενής τομέας (γεωργία, κτηνοτροφία) και ο εκσυγχρονισμός των άμεσα συνδεδεμένων µε την έρευνα και τη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή μεταποιητικών μονάδων καθώς και την εμπορία ντόπιων επωνύμων διατροφικών προϊόντων, θα πρέπει να στηριχθούν και να αναπτυχθούν επαρκώς.
Προτείνουμε τη δημιουργία δύο (2) προτύπων καλλιεργητικών ζωνών η πρώτη βόρεια-βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων και σε περιοχές εντός των Διοικητικών ορίων των Δήμων Περάματος, Εκάλης, Πασσαρώνος και η δεύτερη στα διοικητικά όρια του Δήμου Παμβώτιδας (εκτός των ορίων του υπό δημιουργία Παραλίμνιου Οικολογικού Πάρκου) όπου η καλλιέργειες θα υπακούουν στο Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος.
2.2. Σχεδιασμός μιας Ποιοτικής, Ελκυστικής και Ανθρώπινης Αστικής Περιοχής – Ανάπτυξη Ορθολογικού Οδικού Δικτύου και Λοιπών Υποδομών
Με δεδομένα:
§ τη χωροθέτηση των υφιστάμενων αλλά και υπο μελέτη οδικών υποδομών όπως Εγνατία, Ιόνια, Σιδηρόδρομος,
§ τη συμπαγή δομή της πόλης και τους οικισμούς του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, το Αεροδρόμιο και τη ΒΙ.ΠΕ.,
§ τη θέση της λίμνης σε σχέση με τα οικιστικά συγκροτήματα (πόλη Ιωαννίνων, Ανατολή, Πέραμα κ.λ.π.)
§ τους χώρους πρασίνου,
§ τους οδικούς άξονες κ.λ.π.
τα οποία και χαρακτηρίζουν τη Λειτουργική Περιοχή του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων έχουμε να προτείνουμε τα ακόλουθα:
I. Φυσιογνωμία Πόλης
Η πόλη όπως άλλωστε αναφέρεται και στη μελέτη του Ρ.Σ. Ιωαννίνων, πρέπει να διατηρήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα όπως «Παραλίμνια - Ιστορική Πόλη κοιτίδα Πολιτισμού Υπερτοπικής Εμβέλειας», μέσα σε ένα ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον και όλες οι ενέργειες πρέπει να είναι ήπιας μορφής και να στοχεύουν στην προστασία και ανάδειξη αυτών.
Η Διαμόρφωση Παραλίμνιου Οικολογικού Πάρκου και Χώρων Αναψυχής θεωρούνται ως προτάσεις που στοχεύουν προς αυτή την κατεύθυνση. Μια πιθανή μελλοντική της ένταξη σε πιλοτικές εφαρμογές «αειφόρων πόλεων» και «πόλεων – NATURA» επίσης θα μπορούσε να συμβάλλει σε μια μελλοντική«βιώσιμη» διαχείριση της πόλης.
II. Πολεοδομικός Ιστός – Κοινόχρηστοι Χώροι – Αστικό Πράσινο
Ο συμπαγής αστικός ιστός της πόλης παραμένει ως έχει και όλες οι κοινόχρηστες περιοχές μετατρέπονται ανάλογα σε χώρους πρασίνου και δράσεων αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού. (π.χ. το γήπεδο Ιωαννίνων θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα ανοιχτό χώρο πρασίνου και αναψυχής ή εναλλακτικά σε ανοιχτό χώρο αθλοπαιδιών).
Η επιβεβλημένη λόγω της οικιστικής πίεσης επέκταση του πολεοδομικού σχεδίου σε νέες περιοχές, προτείνεται να γίνει με συνδυασμό μειωμένου συντελεστού δόμησης και μειωμένου ύψους κατοικιών, με παράλληλη εξασφάλιση περισσοτέρων ελεύθερων χώρων πρασίνου, σε όφελος της υγείας και τη ποιότητας ζωής των πολιτών.
Το στρατόπεδο Βελισαρίου εντασσόμενο στο Σχέδιο Πόλεως σαφώς και θα μπορούσε να αποτελέσει το νέο Διοικητικό Κέντρο της πόλης με την εγκατάσταση των Διοικητικών Υπηρεσιών. Η εν λόγω έκταση, με την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών όπως χώροι στάθμευσης κ.λ.π., θα μπορούσε επιπλέον να αποσυμφορίσει από την κυκλοφοριακή φόρτιση το κέντρο της πόλης. Με τη δημιουργία χώρων πρασίνου στους υπόλοιπους χώρους και σε συνδυασμό πάντα με το γειτνιάζον Πάρκο Πυρσινέλλα μπορεί να αναδειχθεί σε μια ιδιαίτερα ελκυστική περιοχή.
Η ευρύτερη κοινόχρηστη περιοχή της Λιμνοπούλας θα μπορούσε επίσης να αναπλασθεί σε χώρο Πρασίνου σε συνδυασμό με τις αθλητικές δραστηριότητες.
Γενικά στην ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου τουλάχιστο οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου θα πρέπει να αναπλασθούν και να μετατραπούν σε υψηλής αισθητικής ζώνες πρασίνου και αναψυχής ή αθλοπαιδιών. Ομοίως και τα διάσπαρτα δασύλλια (αστικά ή περαστικά) της περιοχής του λεκανοπέδιου των Ιωαννίνων θα πρέπει να τύχουν αυστηρότερης προστασίας, βελτίωσης και ανάδειξης.
III. Συστήματα & Υποδομές Μεταφορών και Μετακινήσεων
Βασική επιδίωξη στο σχεδιασμό μιας σύγχρονης, ανθρώπινης και βιώσιμης πόλης, είναι η ελαχιστοποίηση των οχλήσεων όπως θόρυβος, ατμοσφαιρική ρύπανση και λοιπές οχλήσεις. Μια καταλυτική παράμετρος για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι ο περιορισμός της άσκοπης κυκλοφορίας των Ι.Χ. οχημάτων στο κέντρο της πόλης μέσω κατάλληλων ρυθμίσεων και παρεμβάσεων. Αυτές επιβάλλεται να είναι κατάλληλα και ορθολογικά σχεδιασμένες έτσι ώστε να εξυπηρετούν επαρκώς τους πολίτες και να αποτρέπουν τη χρήση Ι.Χ.
Με βάση τα παραπάνω προτείνονται τα ακόλουθα:
III.1. Οδικό Δίκτυο
Το Οδικό Δίκτυο της Λειτουργικής Αστικής Περιοχής (Λ.Α.Π.) θα πρέπει να επεκταθεί, να συμπληρωθεί και να γίνουν οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, έτσι ώστε να καταστεί περισσότερο λειτουργικό και φιλικό στη χρήση. Για την επίτευξη των στόχων μιας βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης Θεωρούνται επιβεβλημένες οι παρακάτω παρεμβάσεις όπως άλλωστε οι περισσότερες εξ αυτών προτείνονται και στην μελέτη για το Ρ.Σ. Ιωαννίνων:
§ η υφιστάμενη περιφερειακή οδός να βελτιωθεί έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις κυκλοφοριακές απαιτήσεις και οι συνδετήριοι αυτής με το κέντρο της πόλης οδοί, να βελτιωθούν και ανάλογα να ρυθμιστούν κυκλοφοριακά στη συνέχεια,
§ οι δρόμοι πρόσβασης στην Λ.Α.Π. από Εγνατία, Ιόνια, Ε.Ο. Ιωαννίνων-Κόνιτσας-Κοζάνης & Ε.Ο. Ιωαννίνων-Τρικάλων προς τις εισόδους της πόλης θα πρέπει να αποκτήσουν εκείνα τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά έτσι ώστε να παρέχουν τις απαραίτητες συνθήκες για μια ασφαλή και άνετη μετακίνηση κατοίκων και επισκεπτών. Η δημιουργία κόμβου επί της Εγνατίας οδού για την απευθείας σύνδεση της βορειοανατολικών περιοχών πόλης και νομού για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στους οδικούς άξονες της πόλης κρίνεται επιβεβλημένη,
§ οι διαμπερείς δρόμοι κυρίως με Β-Ν κατεύθυνση, που διατρέχουν την πόλη και δημιουργούν συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης, θα πρέπει υποχρεωτικά να υπογειοποιηθούν (η υπογειοποίση τους πρακτικά θα πρέπει να ξεκινά και να περατούται εκτός των παρυφών της πόλης).
Εκτός από τη Λειτουργική Αστική Περιοχή, όπως ορθώς επισημαίνεται στη μελέτη, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία και στο λοιπό οδικό δίκτυο του Νομού, έτσι ώστε με ένα εκτεταμένο ποιοτικό και ασφαλές οδικό δίκτυο το οποίο θα συνδέει αρχαιολογικούς χώρους, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας, να δοθεί η δυνατότητα στον επισκέπτη και στον κάτοικο για εύκολη, γρήγορη και ασφαλή προσέγγιση αυτών των περιοχών. Σε αυτή την περίπτωση είναι δυνατή η εξασφάλιση ενός ικανοποιητικού εισοδήματος για τον ορεινό και εκτός πόλης διαμένοντα πληθυσμό και ως άμεσα αποτελέσματα αναμένονται αφενός η ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και αφετέρου η μείωση της αστικής πίεσης –με ότι αυτό συνεπάγεται- στην πόλη των Ιωαννίνων.
Ένα εκτεταμένο δίκτυο πεζόδρομων (συνέχεια των ήδη υφισταμένων) και ποδηλατοδρόμων που θα διατρέχει περιμετρικά την λίμνη και θα συνδέει το ιστορικό κέντρο, το κάστρο, τα σπήλαια Περάματος και Καστρίτσας καθώς και άλλες σημαντικές περιοχές θα έδινε επίσης περισσότερες ευκαιρίες αναψυχής και περιήγησης σε κατοίκους και επισκέπτες.
III.2. Μέσα Μαζικής μεταφοράς – Χώροι Στάθμευσης
§ Αναδιάρθρωση του Αστικού ΚΤΕΛ και όσον αφορά το στόλο με την αντικατάσταση των μεγάλων από μικρά λεωφορεία (mini bus) αλλά και όσον αφορά το σχεδιασμό των διαδρομών, οι οποίες θα πρέπει να είναι συνδυασμός μιας περιμετρικής και σειράς ακτινικών διαδρομών προς και από το κέντρο της πόλης.
§ Κατασκευή δικτύου σταθερής τροχιάς (ΤΡΑΜ) όπως αυτό περιγράφεται και στην μελέτη. Μικρά Λεωφορεία και ΤΡΑΜ θα πρέπει να ακολουθούν συνδυασμένα δρομολόγια τα οποία θα εκκινούν και θα καταλήγουν σε χώρους στάθμευσης, οι οποίοι θα χωροθετηθούν περιμετρικά της πόλης.
Για την καλύτερη και απρόσκοπτη λειτουργία του παραπάνω συστήματος μετακίνησης τα ΤΡΑΜ και τα Μικρά Αστικά Λεωφορεία, θα πρέπει να ανήκουν στον ίδιο φορέα ιδιοκτησίας. Για να γίνει ελκυστική η χρήση αυτών των Μ.Μ.Μ. από τους κατοίκους θα πρέπει το κόστος μετακίνησης να είναι ανταγωνιστικό. (π.χ. η θέσπιση ενιαίας και μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών θα ήταν ένα άριστο μέτρο για την επίτευξη του στόχου).
§ Η Χωροθέτηση του Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων ΚΤΕΛ και Επιβατικού Σταθμού Σιδηροδρόμων ενδείκνυται να γίνει στην είσοδο της πόλης και πλησίον της συμβολής Εγνατίας και Ιόνιας Οδού. Από εκεί η μετακίνηση προς την πόλη θα μπορεί να γίνεται με όλα τα ενδεδειγμένα μέσα μαζικής μεταφοράς (Μικρά Λεωφορεία, ΤΡΑΜ).
III.3. Αεροδρόμιο Ιωαννίνων
Το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε Διεθνές με την συμπλήρωση και ολοκλήρωση των προβλεπόμενων υποδομών όπως διάδρομος προσγείωσης – απογείωσης, κτιριακές υποδομές, ραδιοβοηθήματα κ.λ.π. Η αναβάθμιση του Αεροδρομίου Ιωαννίνων σε Διεθνές, αφενός θα αναδείξει την πόλη των Ιωαννίνων και αφετέρου θα συνδράμει στην τουριστική ανάπτυξη αυτής. Κάθε άλλη σκέψη ή πρόταση για τη διατήρηση του αεροδρομίου της πόλης στη σημερινή του «λανθάνουσα» κατάσταση, είναι αντίθετη σε κάθε αναπτυξιακή προοπτική και θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη για την επίτευξη του στόχου «Γιάννενα Ανοιχτή Πόλη, Ευρωπαϊκή Λειτουργική Αστική Περιοχή, Κέντρο Διοίκησης & Κόμβος Ανάπτυξης».
IV. Δημιουργία Περιβάλλοντος Χώρου Υψηλής Αισθητικής
Μεταξύ των χωρικών ενοτήτων όπως αυτές τίθενται από τη μελέτη ή τις πιθανές νέες οι οποίες είναι δυνατόν να δημιουργηθούν μετά από τη δημόσια διαβούλευση, προτείνεται κατόπιν σχετικών μελετών και έρευνας στις κοινόχρηστες εκτάσεις να δημιουργηθούν ζώνες πρασίνου που σε συνδυασμό με τα υφιστάμενα δασύλλια της περιοχής, θα λειτουργήσουν ως χώροι αναψυχής και αισθητικής βελτίωσης του αστικού και ημιαστικού περιβάλλοντος.
Κατάλληλα δασοπονικά είδη θα συμμετάσχουν καταλυτικά στην προστασία της συμπαγούς πόλης και των οικισμών, σε όφελος της υγείας των κατοίκων και της εν γένει προστασίας του περιβάλλοντος, με την απορρόφηση των θορύβων, το φιλτράρισμα των ρύπων, τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας κ.λ.π.
Ζώνες πρασίνου επιβάλλεται να δημιουργηθούν για τους παραπάνω λόγους περιμετρικά της ΒΙ.ΠΕ. των Σταθμών ΚΤΕΛ, Σιδηροδρόμου.
Επιπρόσθετα για την ολοκληρωμένη βελτίωση της αισθητικής του περιβάλλοντος τα ανενεργά Λατομεία θα πρέπει να αποκατασταθούν και τα λειτουργούντα εντός λατομικής/ων περιοχής/ων, να λειτουργούν με μεγαλύτερη σύνεση και περισσότερο φιλικά στο περιβάλλον.
V. Προστατευτικές Δράσεις σε Συνδυασμό με το Ρυθμιστικό
Παράλληλα με το Ρ.Σ. Ιωαννίνων θα πρέπει να δούμε και άλλα θέματα που άπτονται της προστασίας του Πολεοδομικού Ιστού αλλά και του συνόλου της Λειτουργικής Αστικής Περιοχής. Σημαντική κατά την άποψη μας παράμετρος είναι και η διασφάλιση του συνόλου της περιοχής από θεομηνίες και φυσικές καταστροφές.
Οι κλιματικές αλλαγές που υφίστανται και αναμένεται να επιφέρουν έντονα καιρικά φαινόμενα επιβάλλουν τη λήψη συγκεκριμένων μέσων. Μια ενδεχόμενη απειλή είναι οι πλημμύρες και οι καταστροφές που θα επέρχονταν από αυτές και για το λόγο αυτό συνίσταται η πλήρης καταγραφή χείμαρρων και ρεμάτων των ορεινών όγκων που περιβάλλουν το λεκανοπέδιο και η συνέχιση των έργων Διευθέτησης των Ορεινών Υδάτων που είχε ξεκινήσει η Δασική Υπηρεσία κατά το παρελθόν όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη προστασία από την υπερεκμετάλλευση και κατασπατάληση των υδατικών πόρων (υπέργειων και υπόγειων), αφού χωρίς την επάρκεια αυτών βιώσιμη πόλη μάλλον δεν υφίσταται.
VI. Ολόπλευρη και Ισόρροπη Ανάπτυξη της Περιοχής
Εκ των πραγμάτων η τελική εφαρμογή του Ρ.Σ. αναμένεται να επιφέρει κατά τόπους αναπτυξιακές ανισότητες. Έτσι κρίνεται επιβεβλημένο μέσα από το Ρ.Σ. να προβλεφθούν οι «ενδεδειγμένες δράσεις – αντισταθμιστικά οφέλη» για την επίτευξη μιας κατά το δυνατόν ισόρροπης ανάπτυξης στο σύνολο της περιοχής.
3. Συμπερασματά τελικεσ παρατηρησεισ:
Το Ρυθμιστικό Σχέδιο & Πρόγραμμα Προστασίας Περιβάλλοντος του Οικιστικού Συγκροτήματος των Ιωαννίνων είναι ίσως από τα σημαντικότερα εργαλεία ανάπτυξης, αναμένεται να παίξει πρωτεύοντα ρόλο για την ολόπλευρη και ουσιαστική ανάπτυξη της περιοχής και η εν λόγω μελέτη βρίσκεται στις κατευθυντήριες γραμμές της προς τη σωστή κατεύθυνση.
Για την απόλυτη επιτυχία μιας τέτοιας καινοτόμου προσπάθειας, φορείς και πολίτες εκτός από το δικαίωμα στην ενημέρωση και στη λήψη των αποφάσεων, έχουμε την υποχρέωση παραμερίζοντας εφήμερα μικροσυμφέροντα και επιδιώξεις να συμμετάσχουμε ενεργά. Με υπευθυνότητα και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.
Οι ενδεχόμενες αντιθέσεις μεταξύ των ήδη εκπονούμενων Γ.Π.Σ. και ΣΧ.Ο.Α.Π. θα πρέπει να αμβλυνθούν και τα σχέδια αυτά να εναρμονισθούν με το υπερκείμενο αυτών Ρυθμιστικό Σχέδιο, όπως αυτό θα εγκριθεί.
Γενικό Χωροταξικό, Αναπτυξιακά Σχέδια, Ρυθμιστικό, Γ.Π.Σ. και ΣΧ.Ο.Α.Π., καθώς τα Πολεοδομικά Σχέδια που θα ακολουθήσουν, θα πρέπει σε οποιαδήποτε περίπτωση να αποτελέσουν την «αιχμή του δόρατος» για την ανάπτυξη των Ιωαννίνων.
Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος Παράρτημα Ηπείρου & Νήσων, θεσμοθετημένος Σύμβουλος της Πολιτείας θα συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επίτευξη των παραπάνω στόχων.
1. Γενικές παρατηρήσεις επι του Περιεχόμενου της Μελέτης:
Μετά την επιστάμενη ανάλυση και συζήτηση της εν λόγω μελέτης διαπιστώθηκε καταρχήν ότι αυτή κινείται στα καθοριζόμενα από τη νομοθεσία πλαίσια (Ν.2508/97).
Έχοντας υπόψη:
§ την γεωγραφική θέση,
§ την υφιστάμενη δομή της πόλης και των αστικών, ημιαστικών και αγροτικών περιοχών του Λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων,
§ τις θεσμοθετημένες ή μη Φυσικές περιοχές που γειτνιάζουν αλλά και οριοθετούν το Λεκανοπέδιο, όπως και
§ τις υπάρχουσες ή υπο κατασκευή ή οριστική μελέτη βασικές υποδομές (Εγνατία και Ιόνια Οδός, Σιδηροδρομική σύνδεση, Πανεπιστήμιο, Νοσοκομείο, αεροδρόμιο, ΒΙ.ΠΕ. ΧΥΤΑ κ.λ.π.), που υφίστανται στην περιοχή μελέτης,
γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι το οποιοδήποτε ρυθμιστικό σχέδιο, τουλάχιστο σε ότι αφορά τη στρατηγική ανάπτυξη, θα χαρακτηρίζεται από μια σχεδόν μονοσήμαντη κατεύθυνση.
Ωστόσο ακόμη και σε αυτά τα στενά πλαίσια καινοτόμες απόψεις μιας αναπτυξιακής πρότασης, είναι δυνατό να δώσουν μια ιδιαίτερα ελκυστική και αποτελεσματική προοπτική.
Από τα δύο (2) εναλλακτικά σενάρια που αναπτύσσονται στη μελέτη, εκτιμάται ότι αυτό που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες και μελλοντικές απαιτήσεις για την οργάνωση μιας αειφορικής και βιώσιμης πόλης, είναι το Πρώτο Σενάριο, το οποίο τιτλοφορείται:
«Γιάννενα Ανοιχτή Πόλη, Ευρωπαϊκή Λειτουργική Αστική Περιοχή, Κέντρο Διοίκησης & Κόμβος Ανάπτυξης».
Στην ανάλυση των υφιστάμενων στοιχείων (ΑΙ.1.1. Δυναμική Διοίκησης & Τοπικής Κοινωνίας) και στο πεδίο «Επιμελητήρια-Επαγγελματικοί Φορείς» οι συντάκτες της μελέτης φαίνεται να αγνοούν την ύπαρξη του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος - Παραρτήματος Ηπείρου & Νήσων, όπως και την ύπαρξη του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.
Εκ παραδρομής ενδεχομένως, αναφέρεται το Δασύλλιο των Ιωαννίνων ως περιοχή Φυσικού κάλλους, ενώ στην πραγματικότητα ανήκει στη θεσμοθετημένη κατηγορία των δεκαοκτώ (18) «Αισθητικών Δασών» της Ελλάδας.
2. Οι Προτάσεις μας για ένα Βιώσιμο Ρυθμιστικό Σχέδιο & Πρόγραμμα Προστασίας Περιβάλλοντος του Οικιστικού Συγκροτήματος των Ιωαννίνων
Γενικά το ρυθμιστικό της πόλης των Ιωαννίνων ως πόλης μέσου μεγέθους, εκτός του ότι θα πρέπει να στοχεύει στην δημιουργία μιας Λειτουργικής Αστικής Περιοχής με ακτίνα επιρροής τις πόλεις πληθυσμού μεταξύ 20.000 και 50.000 κατοίκων Πρέβεζα, Άρτα, Λευκάδα, Γρεβενά, Τρίκαλα, Καλαμπάκα, Κέρκυρα. Αγ. Σαράντα, Αργυρόκαστρο, εκμεταλλευόμενη τις οδικές υποδομές Εγνατία, Ιόνια και Ε65, τον αγωγό φυσικού αερίου, τη μελλοντική σιδηροδρομική σύνδεση κ.λ.π., θα πρέπει να στοχεύει απαραίτητα και στο σχεδιασμό μιας σύγχρονης βιώσιμης και ανθρώπινης πόλης η οποία θα εκμεταλλεύεται στο μέγιστο βαθμό τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και εκεί οι προτάσεις μας θα επικεντρωθούν ειδικότερα. Αναλυτικότερα:
2.1. Αξιοποίηση Συγκριτικών Πλεονεκτημάτων
§ Το πλούσιο και απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον εκτός της επισταμένης προστασίας του θα πρέπει να αναδειχθεί με τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών ή το σχεδιασμό ενδεδειγμένων δράσεων ώστε να καταστεί άριστη πηγή εισοδήματος (δράσεις αναψυχής, ήπιας μορφής τουριστικές δραστηριότητες κ.λ.π.) για την περιοχή. Φυσικά η κατόπιν ορθολογικού σχεδιασμού περαιτέρω ενίσχυση της προσφοράς τουριστικών υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών (συνεδριακών, πολιτιστικών) που αναφέρεται στη μελέτη μας βρίσκει σύμφωνους.
§ Ο πρωτογενής τομέας (γεωργία, κτηνοτροφία) και ο εκσυγχρονισμός των άμεσα συνδεδεμένων µε την έρευνα και τη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή μεταποιητικών μονάδων καθώς και την εμπορία ντόπιων επωνύμων διατροφικών προϊόντων, θα πρέπει να στηριχθούν και να αναπτυχθούν επαρκώς.
Προτείνουμε τη δημιουργία δύο (2) προτύπων καλλιεργητικών ζωνών η πρώτη βόρεια-βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων και σε περιοχές εντός των Διοικητικών ορίων των Δήμων Περάματος, Εκάλης, Πασσαρώνος και η δεύτερη στα διοικητικά όρια του Δήμου Παμβώτιδας (εκτός των ορίων του υπό δημιουργία Παραλίμνιου Οικολογικού Πάρκου) όπου η καλλιέργειες θα υπακούουν στο Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος.
2.2. Σχεδιασμός μιας Ποιοτικής, Ελκυστικής και Ανθρώπινης Αστικής Περιοχής – Ανάπτυξη Ορθολογικού Οδικού Δικτύου και Λοιπών Υποδομών
Με δεδομένα:
§ τη χωροθέτηση των υφιστάμενων αλλά και υπο μελέτη οδικών υποδομών όπως Εγνατία, Ιόνια, Σιδηρόδρομος,
§ τη συμπαγή δομή της πόλης και τους οικισμούς του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, το Αεροδρόμιο και τη ΒΙ.ΠΕ.,
§ τη θέση της λίμνης σε σχέση με τα οικιστικά συγκροτήματα (πόλη Ιωαννίνων, Ανατολή, Πέραμα κ.λ.π.)
§ τους χώρους πρασίνου,
§ τους οδικούς άξονες κ.λ.π.
τα οποία και χαρακτηρίζουν τη Λειτουργική Περιοχή του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων έχουμε να προτείνουμε τα ακόλουθα:
I. Φυσιογνωμία Πόλης
Η πόλη όπως άλλωστε αναφέρεται και στη μελέτη του Ρ.Σ. Ιωαννίνων, πρέπει να διατηρήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα όπως «Παραλίμνια - Ιστορική Πόλη κοιτίδα Πολιτισμού Υπερτοπικής Εμβέλειας», μέσα σε ένα ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον και όλες οι ενέργειες πρέπει να είναι ήπιας μορφής και να στοχεύουν στην προστασία και ανάδειξη αυτών.
Η Διαμόρφωση Παραλίμνιου Οικολογικού Πάρκου και Χώρων Αναψυχής θεωρούνται ως προτάσεις που στοχεύουν προς αυτή την κατεύθυνση. Μια πιθανή μελλοντική της ένταξη σε πιλοτικές εφαρμογές «αειφόρων πόλεων» και «πόλεων – NATURA» επίσης θα μπορούσε να συμβάλλει σε μια μελλοντική«βιώσιμη» διαχείριση της πόλης.
II. Πολεοδομικός Ιστός – Κοινόχρηστοι Χώροι – Αστικό Πράσινο
Ο συμπαγής αστικός ιστός της πόλης παραμένει ως έχει και όλες οι κοινόχρηστες περιοχές μετατρέπονται ανάλογα σε χώρους πρασίνου και δράσεων αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού. (π.χ. το γήπεδο Ιωαννίνων θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα ανοιχτό χώρο πρασίνου και αναψυχής ή εναλλακτικά σε ανοιχτό χώρο αθλοπαιδιών).
Η επιβεβλημένη λόγω της οικιστικής πίεσης επέκταση του πολεοδομικού σχεδίου σε νέες περιοχές, προτείνεται να γίνει με συνδυασμό μειωμένου συντελεστού δόμησης και μειωμένου ύψους κατοικιών, με παράλληλη εξασφάλιση περισσοτέρων ελεύθερων χώρων πρασίνου, σε όφελος της υγείας και τη ποιότητας ζωής των πολιτών.
Το στρατόπεδο Βελισαρίου εντασσόμενο στο Σχέδιο Πόλεως σαφώς και θα μπορούσε να αποτελέσει το νέο Διοικητικό Κέντρο της πόλης με την εγκατάσταση των Διοικητικών Υπηρεσιών. Η εν λόγω έκταση, με την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών όπως χώροι στάθμευσης κ.λ.π., θα μπορούσε επιπλέον να αποσυμφορίσει από την κυκλοφοριακή φόρτιση το κέντρο της πόλης. Με τη δημιουργία χώρων πρασίνου στους υπόλοιπους χώρους και σε συνδυασμό πάντα με το γειτνιάζον Πάρκο Πυρσινέλλα μπορεί να αναδειχθεί σε μια ιδιαίτερα ελκυστική περιοχή.
Η ευρύτερη κοινόχρηστη περιοχή της Λιμνοπούλας θα μπορούσε επίσης να αναπλασθεί σε χώρο Πρασίνου σε συνδυασμό με τις αθλητικές δραστηριότητες.
Γενικά στην ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου τουλάχιστο οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου θα πρέπει να αναπλασθούν και να μετατραπούν σε υψηλής αισθητικής ζώνες πρασίνου και αναψυχής ή αθλοπαιδιών. Ομοίως και τα διάσπαρτα δασύλλια (αστικά ή περαστικά) της περιοχής του λεκανοπέδιου των Ιωαννίνων θα πρέπει να τύχουν αυστηρότερης προστασίας, βελτίωσης και ανάδειξης.
III. Συστήματα & Υποδομές Μεταφορών και Μετακινήσεων
Βασική επιδίωξη στο σχεδιασμό μιας σύγχρονης, ανθρώπινης και βιώσιμης πόλης, είναι η ελαχιστοποίηση των οχλήσεων όπως θόρυβος, ατμοσφαιρική ρύπανση και λοιπές οχλήσεις. Μια καταλυτική παράμετρος για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι ο περιορισμός της άσκοπης κυκλοφορίας των Ι.Χ. οχημάτων στο κέντρο της πόλης μέσω κατάλληλων ρυθμίσεων και παρεμβάσεων. Αυτές επιβάλλεται να είναι κατάλληλα και ορθολογικά σχεδιασμένες έτσι ώστε να εξυπηρετούν επαρκώς τους πολίτες και να αποτρέπουν τη χρήση Ι.Χ.
Με βάση τα παραπάνω προτείνονται τα ακόλουθα:
III.1. Οδικό Δίκτυο
Το Οδικό Δίκτυο της Λειτουργικής Αστικής Περιοχής (Λ.Α.Π.) θα πρέπει να επεκταθεί, να συμπληρωθεί και να γίνουν οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, έτσι ώστε να καταστεί περισσότερο λειτουργικό και φιλικό στη χρήση. Για την επίτευξη των στόχων μιας βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης Θεωρούνται επιβεβλημένες οι παρακάτω παρεμβάσεις όπως άλλωστε οι περισσότερες εξ αυτών προτείνονται και στην μελέτη για το Ρ.Σ. Ιωαννίνων:
§ η υφιστάμενη περιφερειακή οδός να βελτιωθεί έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις κυκλοφοριακές απαιτήσεις και οι συνδετήριοι αυτής με το κέντρο της πόλης οδοί, να βελτιωθούν και ανάλογα να ρυθμιστούν κυκλοφοριακά στη συνέχεια,
§ οι δρόμοι πρόσβασης στην Λ.Α.Π. από Εγνατία, Ιόνια, Ε.Ο. Ιωαννίνων-Κόνιτσας-Κοζάνης & Ε.Ο. Ιωαννίνων-Τρικάλων προς τις εισόδους της πόλης θα πρέπει να αποκτήσουν εκείνα τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά έτσι ώστε να παρέχουν τις απαραίτητες συνθήκες για μια ασφαλή και άνετη μετακίνηση κατοίκων και επισκεπτών. Η δημιουργία κόμβου επί της Εγνατίας οδού για την απευθείας σύνδεση της βορειοανατολικών περιοχών πόλης και νομού για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στους οδικούς άξονες της πόλης κρίνεται επιβεβλημένη,
§ οι διαμπερείς δρόμοι κυρίως με Β-Ν κατεύθυνση, που διατρέχουν την πόλη και δημιουργούν συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης, θα πρέπει υποχρεωτικά να υπογειοποιηθούν (η υπογειοποίση τους πρακτικά θα πρέπει να ξεκινά και να περατούται εκτός των παρυφών της πόλης).
Εκτός από τη Λειτουργική Αστική Περιοχή, όπως ορθώς επισημαίνεται στη μελέτη, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία και στο λοιπό οδικό δίκτυο του Νομού, έτσι ώστε με ένα εκτεταμένο ποιοτικό και ασφαλές οδικό δίκτυο το οποίο θα συνδέει αρχαιολογικούς χώρους, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας, να δοθεί η δυνατότητα στον επισκέπτη και στον κάτοικο για εύκολη, γρήγορη και ασφαλή προσέγγιση αυτών των περιοχών. Σε αυτή την περίπτωση είναι δυνατή η εξασφάλιση ενός ικανοποιητικού εισοδήματος για τον ορεινό και εκτός πόλης διαμένοντα πληθυσμό και ως άμεσα αποτελέσματα αναμένονται αφενός η ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και αφετέρου η μείωση της αστικής πίεσης –με ότι αυτό συνεπάγεται- στην πόλη των Ιωαννίνων.
Ένα εκτεταμένο δίκτυο πεζόδρομων (συνέχεια των ήδη υφισταμένων) και ποδηλατοδρόμων που θα διατρέχει περιμετρικά την λίμνη και θα συνδέει το ιστορικό κέντρο, το κάστρο, τα σπήλαια Περάματος και Καστρίτσας καθώς και άλλες σημαντικές περιοχές θα έδινε επίσης περισσότερες ευκαιρίες αναψυχής και περιήγησης σε κατοίκους και επισκέπτες.
III.2. Μέσα Μαζικής μεταφοράς – Χώροι Στάθμευσης
§ Αναδιάρθρωση του Αστικού ΚΤΕΛ και όσον αφορά το στόλο με την αντικατάσταση των μεγάλων από μικρά λεωφορεία (mini bus) αλλά και όσον αφορά το σχεδιασμό των διαδρομών, οι οποίες θα πρέπει να είναι συνδυασμός μιας περιμετρικής και σειράς ακτινικών διαδρομών προς και από το κέντρο της πόλης.
§ Κατασκευή δικτύου σταθερής τροχιάς (ΤΡΑΜ) όπως αυτό περιγράφεται και στην μελέτη. Μικρά Λεωφορεία και ΤΡΑΜ θα πρέπει να ακολουθούν συνδυασμένα δρομολόγια τα οποία θα εκκινούν και θα καταλήγουν σε χώρους στάθμευσης, οι οποίοι θα χωροθετηθούν περιμετρικά της πόλης.
Για την καλύτερη και απρόσκοπτη λειτουργία του παραπάνω συστήματος μετακίνησης τα ΤΡΑΜ και τα Μικρά Αστικά Λεωφορεία, θα πρέπει να ανήκουν στον ίδιο φορέα ιδιοκτησίας. Για να γίνει ελκυστική η χρήση αυτών των Μ.Μ.Μ. από τους κατοίκους θα πρέπει το κόστος μετακίνησης να είναι ανταγωνιστικό. (π.χ. η θέσπιση ενιαίας και μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών θα ήταν ένα άριστο μέτρο για την επίτευξη του στόχου).
§ Η Χωροθέτηση του Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων ΚΤΕΛ και Επιβατικού Σταθμού Σιδηροδρόμων ενδείκνυται να γίνει στην είσοδο της πόλης και πλησίον της συμβολής Εγνατίας και Ιόνιας Οδού. Από εκεί η μετακίνηση προς την πόλη θα μπορεί να γίνεται με όλα τα ενδεδειγμένα μέσα μαζικής μεταφοράς (Μικρά Λεωφορεία, ΤΡΑΜ).
III.3. Αεροδρόμιο Ιωαννίνων
Το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε Διεθνές με την συμπλήρωση και ολοκλήρωση των προβλεπόμενων υποδομών όπως διάδρομος προσγείωσης – απογείωσης, κτιριακές υποδομές, ραδιοβοηθήματα κ.λ.π. Η αναβάθμιση του Αεροδρομίου Ιωαννίνων σε Διεθνές, αφενός θα αναδείξει την πόλη των Ιωαννίνων και αφετέρου θα συνδράμει στην τουριστική ανάπτυξη αυτής. Κάθε άλλη σκέψη ή πρόταση για τη διατήρηση του αεροδρομίου της πόλης στη σημερινή του «λανθάνουσα» κατάσταση, είναι αντίθετη σε κάθε αναπτυξιακή προοπτική και θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη για την επίτευξη του στόχου «Γιάννενα Ανοιχτή Πόλη, Ευρωπαϊκή Λειτουργική Αστική Περιοχή, Κέντρο Διοίκησης & Κόμβος Ανάπτυξης».
IV. Δημιουργία Περιβάλλοντος Χώρου Υψηλής Αισθητικής
Μεταξύ των χωρικών ενοτήτων όπως αυτές τίθενται από τη μελέτη ή τις πιθανές νέες οι οποίες είναι δυνατόν να δημιουργηθούν μετά από τη δημόσια διαβούλευση, προτείνεται κατόπιν σχετικών μελετών και έρευνας στις κοινόχρηστες εκτάσεις να δημιουργηθούν ζώνες πρασίνου που σε συνδυασμό με τα υφιστάμενα δασύλλια της περιοχής, θα λειτουργήσουν ως χώροι αναψυχής και αισθητικής βελτίωσης του αστικού και ημιαστικού περιβάλλοντος.
Κατάλληλα δασοπονικά είδη θα συμμετάσχουν καταλυτικά στην προστασία της συμπαγούς πόλης και των οικισμών, σε όφελος της υγείας των κατοίκων και της εν γένει προστασίας του περιβάλλοντος, με την απορρόφηση των θορύβων, το φιλτράρισμα των ρύπων, τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας κ.λ.π.
Ζώνες πρασίνου επιβάλλεται να δημιουργηθούν για τους παραπάνω λόγους περιμετρικά της ΒΙ.ΠΕ. των Σταθμών ΚΤΕΛ, Σιδηροδρόμου.
Επιπρόσθετα για την ολοκληρωμένη βελτίωση της αισθητικής του περιβάλλοντος τα ανενεργά Λατομεία θα πρέπει να αποκατασταθούν και τα λειτουργούντα εντός λατομικής/ων περιοχής/ων, να λειτουργούν με μεγαλύτερη σύνεση και περισσότερο φιλικά στο περιβάλλον.
V. Προστατευτικές Δράσεις σε Συνδυασμό με το Ρυθμιστικό
Παράλληλα με το Ρ.Σ. Ιωαννίνων θα πρέπει να δούμε και άλλα θέματα που άπτονται της προστασίας του Πολεοδομικού Ιστού αλλά και του συνόλου της Λειτουργικής Αστικής Περιοχής. Σημαντική κατά την άποψη μας παράμετρος είναι και η διασφάλιση του συνόλου της περιοχής από θεομηνίες και φυσικές καταστροφές.
Οι κλιματικές αλλαγές που υφίστανται και αναμένεται να επιφέρουν έντονα καιρικά φαινόμενα επιβάλλουν τη λήψη συγκεκριμένων μέσων. Μια ενδεχόμενη απειλή είναι οι πλημμύρες και οι καταστροφές που θα επέρχονταν από αυτές και για το λόγο αυτό συνίσταται η πλήρης καταγραφή χείμαρρων και ρεμάτων των ορεινών όγκων που περιβάλλουν το λεκανοπέδιο και η συνέχιση των έργων Διευθέτησης των Ορεινών Υδάτων που είχε ξεκινήσει η Δασική Υπηρεσία κατά το παρελθόν όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη προστασία από την υπερεκμετάλλευση και κατασπατάληση των υδατικών πόρων (υπέργειων και υπόγειων), αφού χωρίς την επάρκεια αυτών βιώσιμη πόλη μάλλον δεν υφίσταται.
VI. Ολόπλευρη και Ισόρροπη Ανάπτυξη της Περιοχής
Εκ των πραγμάτων η τελική εφαρμογή του Ρ.Σ. αναμένεται να επιφέρει κατά τόπους αναπτυξιακές ανισότητες. Έτσι κρίνεται επιβεβλημένο μέσα από το Ρ.Σ. να προβλεφθούν οι «ενδεδειγμένες δράσεις – αντισταθμιστικά οφέλη» για την επίτευξη μιας κατά το δυνατόν ισόρροπης ανάπτυξης στο σύνολο της περιοχής.
3. Συμπερασματά τελικεσ παρατηρησεισ:
Το Ρυθμιστικό Σχέδιο & Πρόγραμμα Προστασίας Περιβάλλοντος του Οικιστικού Συγκροτήματος των Ιωαννίνων είναι ίσως από τα σημαντικότερα εργαλεία ανάπτυξης, αναμένεται να παίξει πρωτεύοντα ρόλο για την ολόπλευρη και ουσιαστική ανάπτυξη της περιοχής και η εν λόγω μελέτη βρίσκεται στις κατευθυντήριες γραμμές της προς τη σωστή κατεύθυνση.
Για την απόλυτη επιτυχία μιας τέτοιας καινοτόμου προσπάθειας, φορείς και πολίτες εκτός από το δικαίωμα στην ενημέρωση και στη λήψη των αποφάσεων, έχουμε την υποχρέωση παραμερίζοντας εφήμερα μικροσυμφέροντα και επιδιώξεις να συμμετάσχουμε ενεργά. Με υπευθυνότητα και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.
Οι ενδεχόμενες αντιθέσεις μεταξύ των ήδη εκπονούμενων Γ.Π.Σ. και ΣΧ.Ο.Α.Π. θα πρέπει να αμβλυνθούν και τα σχέδια αυτά να εναρμονισθούν με το υπερκείμενο αυτών Ρυθμιστικό Σχέδιο, όπως αυτό θα εγκριθεί.
Γενικό Χωροταξικό, Αναπτυξιακά Σχέδια, Ρυθμιστικό, Γ.Π.Σ. και ΣΧ.Ο.Α.Π., καθώς τα Πολεοδομικά Σχέδια που θα ακολουθήσουν, θα πρέπει σε οποιαδήποτε περίπτωση να αποτελέσουν την «αιχμή του δόρατος» για την ανάπτυξη των Ιωαννίνων.
Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος Παράρτημα Ηπείρου & Νήσων, θεσμοθετημένος Σύμβουλος της Πολιτείας θα συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επίτευξη των παραπάνω στόχων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου