Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

« 21 ΜΑΡΤΙΟΥ- ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ»

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, με την απόφασή του να ορίσει την 21η του Μάρτη ως ημέρα αφιερωμένη στη Δασοπονία, θέλησε να επισημάνει στην παγκόσμια κοινότητα τη σπουδαιότητα που έχει το δάσος για τη ζωή μας και να τονίσει την ανάγκη της προστασίας του.
Κύριος στόχος της Δασικής Πολιτικής πρέπει να είναι η μεγιστοποίηση του πολυλειτουργικού ρόλου του δάσους διαχρονικά και διαπεριφερειακά και η διεύρυνση της έννοιας "Αειφορική Διαχείριση" ώστε να περιλάβει και τις άλλες, πέραν της ξυλοπαραγωγής, προσφορές και λειτουργίες του δάσους, όπως:
1. την ανάπτυξη του ορεινού και ημιορεινού χώρου
2. την στήριξη της παραγωγικότητας των δασικών εδαφών και της υδατικής οικονομίας της χώρας
3. την προστασία της οικονομίας των πεδινών περιοχών και
4. τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του περιαστικού και αστικού χώρου.
Οι τέσσερις αυτοί παράγωγοι και συμπληρωματικοί μεταξύ τους στόχοι μπορούν να επιτευχθούν με την εφαρμογή προγραμμάτων τα οποία θα επιδιώκουν:

  • Την ορθολογική αξιοποίηση του υφιστάμενου στα δάση και τις δασικές εκτάσεις δυναμικού παραγωγής αγαθών και προϊόντων.
  • Τη δημιουργία νέου παραγωγικού δυναμικού μέσω της ένταξης νέων κατάλληλων για αξιοποίηση εκτάσεων στο δασικό παραγωγικό δυναμικό.
  • Την ορθολογική αξιοποίηση του δυναμικού του δασικού και αγροτικού τοπίου για αναψυχή, για δραστηριότητες κάθε είδους ορεινού τουρισμού και για περιβαλλοντική εκπαίδευση και τέλος,
  • Την προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων και την προαγωγή του ρόλου των δασικών οικοσυστημάτων στην υπόθεση διατήρησης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο Πολυλειτουργικός ρόλος των δασών, η αειφορική διαχείριση, η οικονομικότητα, η κοινωφέλεια, η διατήρηση της βιοποικιλότητας στο φυσικό περιβάλλον και η ολοκληρωμένη προσέγγιση, είναι ένα πλέγμα αρχών που μπορεί να εξασφαλίσει αφενός μεν τη διατήρηση των πόρων και των προσόδων στο διηνεκές και αφετέρου την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων στα πλαίσια της υλοποίησης των αναπτυξιακών δασικών προγραμμάτων.
Η Δασοπονία στην Ελλάδα αλλά και στην περιοχή μας, λόγω της τοπογραφικής διαμόρφωσης και του κλίματος της χώρας μας, αναπτύσσεται και ασκείται στην ορεινή ζώνη δηλαδή στο φτωχότερο κομμάτι της πατρίδας μας δηλαδή συνδέεται άρρηκτα με την ανάπτυξη της ορεινής χώρας. Για το λόγο αυτό η Δασοπονία θα μπορούσε να έχει το ρόλο του κύριου συντελεστή της ορεινής οικονομίας.
Ο σημαντικός ρόλος της Δασοπονίας για την τοπική και εθνική οικονομία, το περιβάλλον, την υγεία κα την ποιότητα ζωής των πολιτών είναι καθοριστικοί παράγοντες που επιβάλλουν η «κοιμωμένη επί δεκαετίες» πολιτεία, να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες έτσι ώστε να διασφαλίσει την προστασία την βελτίωση και την ορθολογική αξιοποίηση των δασών.
Στις θετικές πρωτοβουλίες αναγνωρίζεται η επιτέλους εκκίνηση των διαδικασιών υλοποίησης του Δασικού Κτηματολογίου (αρκεί να μην χαρακτηρισθεί η προσπάθεια και αυτή τη φορά από τις καθυστερήσεις τις αστοχίες και τις υπερβολές του παρελθόντος).
Ωστόσο θα πρέπει να ξεκινήσει η καλλιέργεια και η βελτίωση των δασών και να αξιοποιηθούν κατά τον καλύτερο και αποδοτικότερο τρόπο τα τρέχοντα ευρωπαϊκά προγράμματα (ΕΣΠΑ, Αλ. Μπαλτατζής) για την επίτευξη του πολυλειτουργικού ρόλου του δάσους και κάτω από τους κανόνες της «Αειφορικής Διαχείρισης».


Ο Πρόεδρος

Στάθης Ι. Παπακώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια: